segunda-feira, 17 de novembro de 2008

KO CELT VARONA GODA?

Andžils Remess

Nezinu, ko bija domājusi organizācija "Nacionālā spēka savienība", izgatavojot aploksnes ar Liepājā dzimušā, kādreiz slavenā lidotāja, bet vēlāk aizdomās par kara noziegumos turētā Herberta Cukura attēlu. Maz ticams, ka tā bija iecerēta kā provokācija, taču par tādu kļuva, jo panākts tas, ko tik ļoti gaida Latvijas nelabvēļi. Atkal radīta iespēja mūsu valstij uzmest ēnu, ļaujot piekārt pie lielā zvana Latvijā it kā brīvi pavērto ceļu nacisma ideoloģijas propagandēšanai.

Par šo gadījumu varētu arī vairāk nerunāt, jo to izmeklē Drošības policija, un tā izdarīs secinājumus. Taču tas lika padomāt par ko citu. Varbūt tas izklausās pārāk vienkāršoti, taču šķiet, ka izveidojusies situācija, ko varētu saukt par nepieciešamību pēc tādām leģendārām personībām savas tautas pagātnē, kuras atbilst sabiedrības lielākās daļas viedoklim. Tāpat kā katrai nozarei nepieciešams savs līderis, kuram sekot, tā arī katrai tautai savi varoņi, kurus ne jau pielūgt, bet celt godā. Tikai līdz tam šo pagātni droši jāizcilā un jāizvērtē, it sevišķi mums, kuriem tā bijusi pilna pretrunām, cildenajam savijoties ar neģēlīgo. Vai esam to darījuši?

Tikt skaidrībā ar savu pagātni nav vienkārši arī tāpēc, ka konjunktūras apsvērumu dēļ esam svaidīti no viena grāvja otrā. Padomju varas gados daudz ko noklusēja un neatzina tikai tāpēc vien, ka tas bija noticis buržuāziskās Latvijas laikā. Bet vai tagad šad tad nekrītam otrā galējībā attiecībā uz attīstītā sociālisma gadiem? Baidoties no patiesības, vienus un tos pašus procesus un cilvēkus krāsojot te tikai tumšos, te tikai gaišos toņos, ir radies juceklis vērtību kritērijos.

Tāpēc arī vieni varoņa godā ceļ cilvēku, kas ar saviem lidojumiem uz citiem kontinentiem licis tālu skanēt Liepājas vārdam, taču tiek turēts aizdomās par ebreju slepkavošanu Otrā pasaules kara gados. Savukārt citi cildina cilvēku, kas palīdzējis tikt galā ar nacisma sērgu, taču tāpat bendējis nevainīgus cilvēkus.


Izdrukāts no laikraksta "Kurzemes Vārds" mājas lapas, 2005. gada 19. jūlijā
Izmantojot tekstu, atsauce uz laikrakstu ir obligāta!
Oriģināls Internetā: http://www.kurzemes-vards.lv/?doc=29105

2005. gada 16. jūnijs CETURTDIENA

Nenhum comentário: