terça-feira, 18 de novembro de 2008

LATVIJAS VALSTS 90.JUBILEJAI.


"ES MILU SAVU LATVIJU"
VALSTS PREZIDENTA KANCELEJAS UN IZDEVNIECIBAS "ZURNALS SANTA"JUBILIJAS IZDEVUMS LATVIJAS 90.GADADIENA MAZ RAKSTINS PAR HERBERTU CUKURU.



Otrdien, 18. novembrī svinīgo ziedu nolikšanas ceremoniju par godu Latvijas valsts 90.jubilejai pie Brīvības pieminekļa vēroja vairāki tūkstoši cilvēku.

Ziedu nolikšanas ceremoniju skatījās pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki, bet uz pasākumu bija ieradušās arī ģimenes ar bērniem un jaunieši.



Spēlējot Nacionālo bruņoto spēku orķestrim, valsts augstākās amatpersonas nolika ziedus Brīvības pieminekļa pakājē. Kā pirmie ziedus nolikt devās Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) un Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).


Ziedus nolieka arī ministri, Saeimas deputāti, diplomātiskā korpusa pārstāvji un citi.

Kā ziņots, 18. novembrī visu dienu Rīgā turpināsies svinīgi pasākumi par godu Latvijas Republikas 90 gadu jubilejai.

Latvijas Republika tika proklamēta 1918.gada 18.novembrī


Viens kas piedaligas cinas par Latvijus brivibu bija Herberts Cukurs.

1919. gadā Herberts Cukurs pabeidz Liepājas četrgadīgo skolu un 1919. gada 22. martā brīvprātīgi iestājas jaundibinātās Latvijas valsts nelielajā armijā. Uz to brīdi Herbertam ir tikai 18 gadu.

H. Cukurs ticis iedalīts 2. Ventspils kājnieku pulka Cēsu bataljona leģendārajā 7. rotā, kura tika nosaukta par „Urrā” rotu. H. Cukurs karoja pret boļševiku okupācijas karaspēku Latgales frontē ložmetējnieku vadā. Par izrādīto drosmi un varonību



Herberts Cukurs tika paaugstināts dienesta pakāpē par seržantu. Pēc Brīvības cīņām Cukurs iestājās Kara skolas virsnieku kursos, kur ieguva savu pirmo virsnieka pakāpi- Latvijas armijas leitnanta zīmotnes.
No tiem laikiem ir vesturiskas bildes,ko ir verts redzet:























Un Herberta Cukura cina par brivo Latviju turpinajas otra kara laika,par jauno pret kreviem.


<

Nenhum comentário: