sábado, 28 de junho de 2008

HERBERTAM CUKURAM 105.

"Herbertam Cukuram 105
17. maijā izcilajam latviešu aviatoram, leģendārajam tāllidotājam un konstruktoram Herbertam Cukuram palika 105 gadi. Tādēļ nav nejaušība, ka vairāku simtu viesu klātbūtnē, aplausiem skanot, laicīgās mākslas galerijā "K.Māksla?" Liepājā notika H. Cukuram veltītās izstādes un dokumentālās filmas "Nevainīguma prezumpcija", kuras režisors ir zviedrs Karls Bjorsmarks, savukārt radošajā grupā strādāja gan pazīstamais aktieris Mārtiņš Vilsons, gan Kristīne Briede, pirmizrāde.
Izstādes atklāšanā piedalījās arī NSS Liepājas nodaļa. "



http://www.latvians.lv/modules/altern8news/article.php?storyid=63

Herberta Cukura 105 dzimšanas dienā pulcējas daudz liepājnieku
Publikāciju pievienojis Aigars P. 2006/12/28 9:15:59 (106 )

17. maijā izcilajam latviešu aviatoram, leģendārajam tāllidotājam un konstruktoram Herbertam Cukuram palika 105 gadi. Tādēļ nav nejaušība, ka vairāku simtu viesu klātbūtnē, aplausiem skanot, laicīgās mākslas galerijā "K.Māksla?" notika H. Cukuram veltītās izstādes un dokumentālās filmas "Nevainīguma prezumpcija", kuras režisors ir zviedrs Karls Bjorsmarks, savukārt radošajā grupā strādāja gan pazīstamais aktieris Mārtiņš Vilsons, gan Kristīne Briede, pirmizrāde.
Herbertam Cukuram veltītā izstāde pirmkārt pārsteidza ar iespaidīgajām instalācijām. Piemēram, vienā no galerijas zālēm televizora ekrānā, kas novietots starp trīs lielizmēra fotogrāfijām: slepkavu Kincli, kam pretīm Cukurs, starp tiem sakropļotaiā lidotāja mirstīgās atliekas ceļojumu koferī, skatāmi unikāli paša Herberta Cukura uzņemti kinokadri, kuros redzams smaidošs paša slepkava, ebreju terorists Antons Kincle. Tāpat viegli uztveramā veidā ir izstādīts plašs foto un dokumentālo materiālu klāsts, kas neviļus pat lielākajam nezinītim vai vienaldzīgajam liks aizdomāties par šausminošo netaisnību un traģēdiju, ko nācās piedzīvot liepājniekam Herbertam Cukuram un viņa ģimenei.

Herbertam Cukuram veltīto izstādi atklāja filmas līdzautors, aktieris Mārtiņš Vilsons, simboliski izgaiņājot miglas vālus.

Lidmašīnas, ar kuru H. Cukurs aizlidoja uz Gambiju (Āfrika), miniatūra.

Latviešu lidotāja slepkavnieka A. Kincles portrets, ko vairums izstādes apmeklētāju redzēja pirmo reizi.


Izstādes atklāšanā piedalījās arī leģendārais liepājnieks- Jānis Lādītis, kurš personīgi pazina Herberta Cukura tēva brāli Teodoru Cukuru, rokās tur grāmatu "Mans lidojums uz Gambiju".


Grāmatas "Latvijas aviācijas vēsture" autors Edvīns Brūvelis, kurš personiski pazina Herbertu Cukuru un aviācijas entuziasts Roberts Kļimovičs.


Pirms filmas pirmizrādes klātesošos uzrunāja gan režisors K. Bjorsmarks, gan M. Vilsons, kurš atgādināja par šodien sabiedrībā tik izplatīto uzskatu, ka "Herberta Cukura tēmu labāk nevajagot aizskart, jo tas esot ļoti neērts jautājums", kuram viņš, protams, nepiekrītot.
Un pēc mirkļa pārpildītajā zālē nodzisa gaisma un ar vārdiem "Ļaujiet man runāt!", ko Herberts Cukurs kliedza slepkavām, sākās filma, pēc kuras palika ļoti daudz pārdomu.

Foto: Aigars P.

http://www.latvians.lv/modules/articles/article.php?id=78

Nenhum comentário: