sábado, 5 de julho de 2008

VALDES LOCEKLA IESNIEGUMS ARLIETU MINISTRAM.

G. Landmanis: "Tas ir neiedomājami, kad Ārlietu ministrs publiski atļaujas paust tik radikālus uzskatus."
Šā gada 30. septembrī interneta portālā www.delfi.lv izlasīju tajā ievietoto publikāciju “Pabriks nosoda Herbertam Cukuram veltītas aploksnes”. Publikācijā citēts sekojošs Jūsu izteikums: “Ir svarīgi apzināties, ka Herberts Cukurs nebija tikai talantīgs lidotājs. Viņš bija arī Otrā Pasaules kara noziedznieks, kurš, līdzdarbojoties bēdīgi slavenās Arāja komandas sastāvā, ir atbildīgs par nevainīgu civiliedzīvotāju slepkavībām un līdzdalību holokaustā.”
Tā kā Jūs slaveno lidotāju esat nosaucis par noziedznieku, tad esmu labā pārliecībā, ka varēsiet mani informēt uz kuru juridiski saistošu dokumentu pamata Herberts Cukurs uzskatāms par noziedznieku. Vēlos saņemt kopiju no notiesājoša tiesas sprieduma, ar kuru notiesāts Herberts Cukurs par noziegumiem Otrā Pasaules kara laikā. Rakstot publikācijas plašsaziņas līdzekļiem par ievērojamā Latvijas lidotāja Herberta Cukura dzīvi, noteikti tajās izmantošu Jūsu sagādātās notiesājošajā spriedumā ietvertās ziņas. Tādējādi man būs iespēja sabiedrībai sniegt objektīvu informāciju.
No savas puses vien varu piebilst to, ka Herberts Cukurs ir dzimis un audzis liepājnieks, šeit – Liepājā – aizsācis savas slavenās lidotāja gaitas. Vecie liepājnieki man savas atmiņas par H. Cukuru stāstījuši ar godbijību un apbrīnu, neviens viņu par žīdu šāvēju nav saucis. Kāds vecs Rīgas ebrejs stāstīja, ka pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados H. Cukurs uzstājās Rīgas ebreju biedrībā ar priekšlasījumiem par savu pieredzēto ceļojumā pa Palestīnu. Ka H. Cukuram ar ebrejiem ir bijušas draudzīgas attieksmes. Atgādināšu, ka Herberts Cukurs bezdievīgi tika noslepkavots 1965. gada 23. februārī Urugvajas pilsētā Montevideo. Būtu labi, ja Jūs Latvijas sabiedrībai paskaidrotu, vai tā ir tiesiska rīcība? Vai arī Latvijas pilsoņi drīkst – līdzīgi kā H. Cukura nāves gadījumā – kārtot vēsturiskus rēķinus ar citu valstu iedzīvotājiem, pamatojoties uz miglainiem atmiņu stāstiem un izdomām?

Guntars Landmanis
P/O "Nacionālā Spēka Savienība" valdes loceklis,
Liepājā, 2004. gada 1. oktobrī

Nenhum comentário: